Tjusningen med Rallycross

Att gå på fotboll eller ishockey må vara en häftig upplevelse med heta arenor och hejande supportrar, men det är något unikt med motorsport som publiksport. Fartfylld adrenalin på högsta nivå där du i publiken nästan kan känna hur däcken slirar mot underlaget. Låt oss gå in mer på djupet när det kommer till motorsportens alla fördelar som publiksport och Rallycrossen får stå som optimalt exempel.

En folklig sport

Rallycross har arrangerats i Sverige sedan början av 70-talet då de första officiella tävlingarna ägde rum. Precis som i den traditionella Rallyvärlden tenderar rallycrosstävlingarna att primärt äga rum på mindre orter, vilket mycket hjälper platser i glesbygden att sätta sitt namn på kartan. Se bara på de årliga tävlingarna i Höljes, en liten by mitt i de värmländska skogarna som för ett par dagar bjuder på adrenalin, skrikande däck och rejält med partystämning. Höljes invånarantal är normalt sett knappt hundratalet, men när Rallycrossen kommer till byn invaderar mellan 40 000 – 50 000 besökare. En svensk fotbollsmatch med denna publiksiffra skulle göra Sverige till en av världens ledande fotbollsnationer.

Vad som gör just Rallycross till en optimal publiksport och folklig sportgren är det faktum att själva körningen är mindre än i traditionell rally och det är hundra procent från första pedalnedtramp. När en tävling startar är det mer eller mindre som att släppa ut ett antal vilda hästar på öppet fält!

Svenska framgångar

Sverige är en framstående nation inom Rallycrossporten internationellt sett med bland annat ledande förare som VM-mästaren Johan Kristoffersson, som kammade hem bucklan före Mattias Ekström. Vi kan med andra ord stoltsera över att ha “producerat” några av Rallycrossportens främsta förare. Historiskt sett har det inte varit sämre på framgångssidan med stora förare som till exempel Kenneth Hansen som vunnit EM inte mer än 14 gånger! Det var dock Per, “Pekka” Eklund som först utmärkte sig bland svenskarna inom Rallycross då han bland annat blev mästare i sin modifierade Saab 9-3.

Häftiga tävlingsinslag

Ett annat bevis för att Rallycross är en sport som på allvar levererar en hög grad av publikupplevelse är alla häftiga hopp som får hjärtat att fastna i halsgropen. Att med egna ögon se hur ett fordon lyfter på flera meters höjd är en upplevelse utan dess like. Det är trots allt inga “monster-fordon” likt de vi ser i exempelvis Monster Jam utan vanliga bilar som specialutrustats för att klara av höga hastigheter på tufft underlag. Red Bull som förutom sina energidrycker gjort sig känt för sina adrenalinskickande budskap brukar till exempel vara en flitig sponsor för Rallycross-evenemang runt om i världen.

Har du ännu inte upplevt Rallycross i verkligheten är det hög tid att boka in någon av nästa års tävlingar. Varför inte passa på att besöka någon av deltävlingarna i nya Supercupen med start i maj nästa år? Mästerskapet består av fem deltävlingar som äger rum under sommarhalvåret fram till slutet av september då mästaren koras. Har du planer på att besöka USA kan du med fördel kolla upp Rallycrosstävlingar att besöka – ett hett tips för dig som inte bara vill se snabba bilar utan även uppleva sportstämning när det är på sin maximala nivå!