Ta rallylicens

Rally är en mycket rolig och fartfylld sport som bjuder på otroligt mycket spänning, men också äventyr och en väldigt avancerad bilkörning. Som nybörjare kan det vara lätt att tro att ett vanligt körkort ska vara tillräckligt för att du ska kunna sätta dig i rallybilen och köra iväg, men så är inte fallet. Just eftersom rally är en extremsport där säkerhet står i fokus är det viktigt att skaffa sig en rallylicens först. Licensen är det absolut första steget till att börja med rally, men hur tar man licensen och vad kostar det?

Vägen till licens

Om du bara vill träna på egen hand behöver du inte ha någon licens. Vill du däremot bege dig ut på banan och tävla i ett riktigt rally är en licens ett krav för att du ska kunna delta. Orsaken till varför ett vanligt körkort inte är tillräckligt är helt enkelt för att du ska kunna uppvisa att du har kunskap nog att köra bilar i hög hastighet. Det är trots allt en mycket högre hastighet än vad du (förhoppningsvis) någonsin kommer köra i den vanliga trafiken.

Naturligtvis kommer du också att behöva en bil om du ska tävla i rally, exempelvis rallymästaren Mini som är ett utmärkt alternativ. Nu är det dock inte bilar som vi ska fokusera på, utan hur du tar din licens.

Gå en kurs

För att du ska kunna ta din licens och få den i din hand behöver du först se till att gå en kurs. Kurserna kan du hitta genom att titta på den kalender som Bilsportförbundet har och se vad som finns tillgängligt. Det vanligaste är att en kurs pågår i cirka 4-8 timmar, men detta kan variera mellan kursledare och förbund. I samband med rallykursen behöver du också gå en första hjälpen-utbildning. Vissa förbund bakar in detta, medan andra har fristående LABC-kurser. En rallykurs kostar cirka 500 kronor att ta.