Svenska rallyförare

Intresset för motorsport har i Sverige under de senaste decennierna gått ner, vilket egentligen är märkligt med tanke på att sporten är en upplevelserik publiksport och det faktum att Sverige har en hel del häftiga race att bjuda på. Det finns dock tendenser som pekar mot att rally sakta men säkert börjat ta sig uppåt i rankingen när det kommer till medialt- och publikt intresse. Kanske vi helt enkelt behöver några nya rallystjärnor för att på nytt sätta Rallysporten på agendan?

Per Eklund

Värmlänningen brukar ofta även bli kallad för Pekka och blev på allvar ett namn inom rallyvärlden när han år 1976 vann Svenska VM-rallyt. Under hans många år inom rallysporten har han utöver VM-vinsten tagit hem otaliga segrar på olika nivåer. Brittiska mästerskapet och Pikes Peak är bara två av Eklunds meriter. Legendens livslånga kärlek till Rallysporten bevisas i hans omnämnda comeback i STCC-rallycrossen 2014. Där valde han att köra så gummit glödde i värstingklassen Supercar och självklart med hans favoritmärke, Saab.

Kenneth Hansen

Per Eklund och en annan känd förare, Kenneth Hansen, var under många år bittra rivaler. Det var främst under 90-talet och början av 2000 som de två ständigt befann sig i munhuggartag eller rena rama kollisioner ute på banan. Hansen har sedan slutet av 80-talet tillhört eliten inom rallycross, med bland annat hela 14 vinster i FIA:s Europamästerskap. Rallyföraren från Götene tog beslutet att ge upp karriären 2011, men hans namn är för evigt en del av svensk Rallysport.

Björn Waldegård

Björn Waldegård är ett annat namn att komma ihåg när det kommer till svenska legendariska rallyförare. Året var 1979 då Waldegård efter en fartfylld succé i hans Ford kunde grabba nävarna om rallysportens mest åtråvärda pris; VM-bucklan. Han vann Safarirallyt hela fyra gånger och brukade efter det ofta bli kallad för det passande namnet “Safarikungen”. Waldegård gick bort i sjukdom 2014, men han var aktiv inom sporten ända fram till slutspurten. Andra kända svenska sportmän går också att hitta i fotboll, vi vår se hur det går nu i EM för Sverige.

Stig Blomqvist

Det här namnet är kanske det den större massan främst hört talats om under de senaste decennierna. Förmodligen på grund av det faktum att Blomqvist är den rallyförare som senast tog hem ett VM-guld till Sverige. Året var 1984 och motorsportsintresset i Sverige steg rejält i samband med Blomqvists framgångar i sin Audi. Han fyllde även på sin meritlista med fina titlar från det prestigefyllda Svenska Rallyt. Blomqvist kommer från Örebro, en stad förknippad med motorsport tack vare en annan stor stjärna; Ronnie Peterson som var framgångsrik på F1-banan.