Supercupen 2019 – ny Rallycross cup!

Rallycross är utan något som helst tvivel en fartfylld och underhållande sport även för dig som befinner dig i publiken. Tävlingarna genomförs i gasande hög hastighet där de specialutrustade fordonen river järnet på antingen grus- eller asfaltsbanor. Här i Sverige har vi haft möjligheten att besöka olika tävlingar ända sedan 70-talet då olika typer av rallycrosstävlingar började arrangeras. Det var under en längre tid framför allt den duktiga föraren Per Eklund, också kallad för “Pekka”, som utmärkte sig i sin modifierade Saab 9-3. Därefter skulle dock en av de absolut största rallycrosstjärnorna, Kenneth Hansen, ta över och bland annat kamma hem det europeiska mästerskapet flera gånger om.

Rallycross – en folklig sport

Även om bilsport i Sverige inte har samma grad av publikt intresse från den breda massan som till exempel fotboll och ishockey är det ändå att beskriva som en folklig idrott. Se bara på tävlingsarrangemangen runt om i Sverige som ofta blir till en enda stor fest när de äger rum på mindre orter ute i den svenska glesbygden. Ta bara den lilla värmländska orten Höljes med 200 invånare som årligen står plats för Rallycross-VM och tar emot närmare 50 000 besökare. En folkfest utan dess like!

Nytt arrangemang 2019

Näst ut när det kommer till svenska orter som ska få äran att bjuda på ett fartdundrande rallycrossevenemang är Arvika, Bollnäs, Västerås, Götene och Strängnäs. Dessa småstäder står nämligen samtliga som värdar för en helt ny Rallycross Cup kallad “Supercupen Rallycross”. Nästa år blir den första upplagan av cupen som ser ut att kunna bli en riktigt spännande historia. Med början i maj och final i slutet på september kommer sommarhalvåret vara fyllt av folkfest på flera orter.

Tävlingsklasser

Cupen delar upp tävlingarna i olika klasser: Supernationell med 2400 och 2150, 2150 junior samt CrossCar/Extreme. Super Car och Super Car Lites är andra klasser som varje enskild arrangör får besluta om att bjuda in till eller inte. Samtliga deltävlingar kommer att genomföras under två dagar, vilket garanterar ett större folkligt intresse och tillströmning från närliggande orter.

Vinstpotten

Vinnaren i Supercupen kommer som minst få ett tillskott på 100 000 SEK i kassan, vilket kommer att delas ut i samband med tävlingens årliga prisutdelning fram mot hösten. Ansvarigt distrikt för Supercupen är Södermanlands- samt Västmanlands Bilsportförbund.

Har du fortfarande inte planerat semesterveckor? Passa då på att tajma din ledighet med någon eller flera av Supercupens fem deltävlingar. Ta med dig solstolen, en fulladdad kylväska och ett gott humör – bättre semesterkalas blir svårt att hitta!