Ska Rally-VM bli ett med Rally-EM?

Den senaste tiden har det varit en hel del rykten och spekulationer inom rallycrossporten. Detta i samband med att flera bilmärken valt att satsa på andra områden inom bilsport än just rallycross. Audi har redan officiellt informerat att bilmärket hoppar av rallycross-VM 2019 med målsättningen att istället satsa på Formula E samt DTM. Detta har fått stora konsekvenser bland svenska förare som till exempel EKS/Audi teamets Mattias Ekström som blev VM-tvåa efter en annan svensk, Johan Kristoffersson. Ekströms framtid är nu hotad och det är osäkert huruvida svensken deltar under nästa års världsmästerskap.

Peugeot borta från rallycrossen

Även franska bilmärket Peugeot har dragit sig ur kommande års VM i rallycross, vilket kom som en rejäl överraskning inom sporten. Anledningen sägs vara det faktum att elektrifieringen av rallycross-serien blivit förskjuten ytterligare ett år, varav Peugeots ledning tog beslutet att hoppa av tåget. Peugeot hade tidigare uppmärksammats för sina storsatsningar på att komma ikapp Volkswagen i detta års VM-serie och det bidrog så klart till att sporten häpnades av fransmännens plötsliga avhopp. Det ska dock tilläggas att Peugeot-teamet å andra sidan inte haft de framgångar de hoppats på under det gångna året, så många bäckar små verkar tydligen ha lett till rådande situation.

Hur ska rallycross-VM säkras inför 2019?

Spekulationerna inför kommande års rallycross-VM är alltså många och det råder en tämligen oroväckande stämning bland de olika teamen och engagerade arrangörer. Att VM är i “fara” känns onekligen rimligt att säga just nu, även om det oftast brukar komma upp lösningar på det mesta. Att team och bilmärken kommer och går är nämligen ganska vanligt inom motorsporten där exempelvis rally-VM befunnit sig i samma situation som rallycross-VM ett flertal gånger.

En spekulation är att Rallycross-VM kommer att slås ihop med EM om saker förvärras. Det kanske låter orealistiskt och även ologiskt, men på det stora hela är tankegången inte helt fel eftersom det skulle garantera kvalitet, startfält och förmodligen även ett sätt att hålla arrangörskostnader nere.