Rally-SM – Deltävlingarna 2018

Rally är en folksport och i Sverige pågår kampen om SM-bucklan i fler än en tävling, närmare bestämt i sex olika deltävlingar. Rally-SM ska inte förväxlas med Svenska Rallyt som är en deltävling i Rally-VM och därtill den största rallytävlingen vi har i Sverige. Inom internationell rallysport kallas världsmästerskapet för WRC.

Platser för deltävlingarna

Under det gångna året har den svenska Rallyscenen fått uppleva sex fartfyllda deltävlingar som tillsammans förenas i Rally-SM. Först ut var Rally Vännäs som bjöd in till 2018 års första SM-deltävling i början av februari. Östersund Winter Rally tog sedan över stafettpinnen när Jämtland agerade värd för en tvådagars deltävling i slutet av februari. Därefter var det South Swedish Rallys tur att bjuda in till motorfest med sin tempofyllda tävling i skogarna runt Älmhult i majmånad. För den fjärde deltävlingen stod Rally Askersund för, vilken avgjordes i stekhet sommarvärme och härlig stämning. EC-Snabbhanerally tog sedan vid i augusti med Hässleholm som centralort för deltävlingens arrangemang innan det slutligen var dags för East Sweden Rally att avsluta SM-mästerskapet med Linköping som bas.

Arrangörerna bakom deltävlingarna

Det är MAS, Motorarrangörerna i Sverige, som sköter allt kring Rally-SM, även om de sex deltävlingarna också har lokala medhjälpare vid arrangemangen. MAS är en förening som syftar till att bedriva Rally-SM som ett årligt event runt om i Sverige och en del av intäkterna kommer bland annat från sponsorer. Just nu finns ett avtal mellan MAS och det svenska företaget TOOLS som distribuerar produkter och tjänster inom bygg- och industrisektorn. Avtalet bygger på en uppgörelse där TOOLS är huvudsponsor i alla Rally-SMs deltävlingar, vilket bland annat innebär olika typer av rallyevent i samband med mästerskapet samt reklamutnyttjande på tävlingsfordonens rutor.

Vinnarna i Rally-SM 2018

Rally-SM kördes i år i sex olika klasser där samtliga kunde presentera en mästare i samband med mästerskapets avslutande arrangemang i september. I klassen “trimmat 4wd” var det Martin Berglund som tog hem SM-bucklan medan i klassen “4wd övriga” kammades seger hem av Tobias Johansson. “Trimmat 2wd” är en klass bestående av mer standardiserade bilar och denna vanns av Patrik Flodin medan den otrimmade klassen i samma kategori togs hem av Jonas Bodin. Avslutningsvis stod Pontus Lönnsröm och Jari Liiten som vinnare i Juniorklasserna.